Bogen “Hærvejen” en tusindaarig vej fra Viborg til Dannevirke af Hugo Matthiessen er en klassiker i beskrivelse af Hærvejen og dens udvikling fra forhistorisk tid til 1930 hvor bogen udkom første gang på Gyldendal. Forfatteren introducerede navnet “Hærvejen” som betegnelse for denne vejstrækning, der også går under betegnelser som kongevejen, studevejen og oksevejen.
Mads Lidegård har udgivet 6 bøger om Hærvejen med betegnelserne: I himmerland, I Viborg Amt, Langs Gudenåen ,I Vejle Amt, Over Kongeåen – og Mod Grænsen. Bøgerne er udgivet på forlaget Shultz i perioden 1975 -1985 og omhandler især kortlægning af de mange parrallele kørespor langs Hærvejsstrøget fra Ålborg til grænsen.
De fem jyske amter som markerede vandreruten og cykelruten langs Hærvejen i 1989 og 1992 udgav brochurer og kort på dansk, tysk og engelsk i perioden indtil amternes nedlæggelse i 2006.
Syddansk Turisme og Viborg Turistbureau har udarbejdet “Hærvejen” Guide til vandrere og cyklister i 2010. Teksterne der fortrinsvis omhandler landskabet, kulturspor og kulturminder er forfattet af Gert Hougaard Rasmussen. Bogen indeholder desuden kort over vandre- og cykelruten.
Der mangler stadig en egentlig guidebog til vandrere på Hærvejen med kort som kendes fra kulturruter i andre lande. En sådan guidebog bør indeholde praktiske oplysninger om overnatning, spisesteder, indkøbsmuligheder, tog-og busforbindelser m.v. En guidebog skal være vandbestandig og må ikke veje for meget. Der henvises til hjemmmesiden www.haervej.dk hvor der findes kort og en del praktiske informationer.
Guidebog
HENRIK TARP : HÆRVEJEN – PILGRIMSVEJEN fra Hirtshals/ Frederikshavn til Danevirke. Købes i boghandelen og på nettet.